Wat gebeurt er binnen TCKA?

Blijf up to date met de laatste ontwikkelingen binnen onze academy,
van onze horeca talenten tot evenementen, je vindt het hier!

Blijf up 2
date

Mitros: samenwerkingspartner vanaf het eerste uur. Interview met Daan Peters en Bartel Geleijnse

Mitros is de oudste samenwerkingspartner van The Colour Kitchen. Het is een ontwikkellocatie, hier zetten deelnemers hun eerste stappen in de praktijk.

Intrinsieke motivatie
Mitros had meerdere locaties. Die werden samengevoegd in één gebouw, in Utrecht. Aan Daan Peters – Manager I&A en facility– de taak om daar de catering voor in te vullen. Hij werd getipt over The Colour Kitchen en toen was de keuze snel gemaakt. “Ik ben niet zo’n shopper.” Het voelde meteen goed, sloot precies aan bij waar Mitros voor wil staan. Kansen voor mensen in een moeilijkere positie. The Colour Kitchen voelde die intrinsieke motivatie ook bij hen. Daarna volgden nog wat gesprekken om te kijken of het praktisch ook uitvoerbaar was om het gewenste kwaliteit te halen. Dat was het en zo konden deelnemers aan de slag. De medewerkers van Mitros konden niet wachten tot de deelnemers zouden starten. Opstartmanager Boris kreeg elke dag de vraag: “wanneer komen de deelnemers nou?”. Dat enthousiasme bleef. Al snel zagen de medewerkers van Mitros de Colour Kitchen deelnemers als één van hen. 

The Colour Kitchen wordt nu ook regelmatig gevraagd om samen te werken in plaats van dat ze de cateringdienstverlening alleen invullen. Zo werken zij op deze locatie samen met Vermaat, die de cateringopdracht verzorgt. The Colour Kitchen leerde om ook met deze partijen kritisch te blijven op intrinsieke motivatie, want het is juist die motivatie die belangrijk is voor een succesvol verloop. Veel partijen vinden het idee van sociaal ondernemen erg mooi, maar als het nodig is worden er ook ‘roze wolken doorgeprikt.’ Soms komt er meer bij kijken dan men vooraf overziet.
Door recente situaties uit de praktijk te schetsen, helpt The Colour Kitchen om geïnteresseerde samenwerkingspartners een realistisch beeld te geven van wat ze kunnen verwachten.

Randvoorwaarden/succesfactoren
Vooraf zijn er een aantal factoren die het uiteindelijke succes bepalen.
Allereerst is het belangrijk dat iemand met een leidinggevende rol zich hard maakt voor de komst van deelnemers van The Colour Kitchen. Later worden mensen trots, maar in de beginfase is er vaak nog wat weerstand of twijfel. Vooraf hadden sommigen het beeld dat het te duur zou zijn, dat ze te lang zouden moeten wachten en over de doelgroep waren sommigen nog wat terughoudend. De bedenkingen over mogelijke stijging van de cateringkosten waren eenvoudig op te lossen: Mitros maakte een mandje met standaard producten, waarvan de prijs vergelijkbaar was met die van de vorige cateraar. Wil iemand een luxere lunch, dan betaalt hij/zij daar naar. Het ‘U bepaalt, u betaalt’ principe.

Er worden bewuste keuzes gemaakt als het gaat om de inrichting van catering. Want het is belangrijk dat er interactie is tussen de klanten en de deelnemers, daar kun je met je inrichting op aansturen. De bestaande situatie moet vaak eerst wat aangepast worden. Ook bij Mitros was dat het geval. 

In elke fase (oriënterend, opstart en als de deelnemers aan de slag zijn) is van belang: aandacht op alle niveaus. Voor deelnemers, praktijkbegeleiders, bestuur, gasten enz.

Podium en sneeuwbaleffect
Events zoals jaarvergaderingen, recepties en diners houdt Mitros altijd op eigen locatie. Ze ontvangen er dus veel mensen. Dat geeft een heel mooi podium aan The Colour Kitchen. De deelnemers van The Colour Kitchen verzorgen hierbij, samen met het cateringteam van Vermaat, het eten en drinken . Een extra uitdaging voor hen, zo’n echt evenement! Aan bezoekers wordt verteld wie de deelnemers zijn en wat ze doen. Ook kinderen en partners van medewerkers van Mitros maakten kennis met The Colour Kitchen, bijvoorbeeld tijdens sinterklaasfeesten.  

Goed voorbeeld doet goed volgen, blijkt. Verschillende corporaties hebben het Academy concept van The Colour Kitchen inmiddels ook toegepast, nadat ze het bij Mitros gezien hadden. Een van hen is Aedes, de belangenorganisatie van de woningcorporaties in nederland. Daarover lees je meer in de volgende nieuwsbrief.  

Continuïteit en veiligheid
Mitros wil deelnemers een veilige plek bieden. Continuïteit is daarin een belangrijke pijler. Bedrijfscatering geeft van zichzelf al meer ruimte voor continuïteit. Daar waar de deelnemers in de restaurants klanten vooral kort en vaak eenmalig ziet, zien zij binnen de bedrijfscatering klanten veel vaker terugkomen. Dat is een reden waarom Mitros besloot het restaurant ook nu, in corona-tijd, open te houden. Zo blijft de continuïteit bestaan. Soms is er in deze periode minder te doen qua bediening van klanten omdat die thuiswerken, dan krijgen deelnemers andere taken (week werkzaamheden bijvoorbeeld) of extra trainingen. 


Wat ook een rol speelt in het gevoel voor veiligheid: er wordt selectief gecommuniceerd over de achtergrond van de deelnemers. Niet iedereen hoeft alles te weten. Uitgangspunt: de coach weet alles van de deelnemer. Zijn/haar belangrijkste taak is om af te wegen wie welke informatie krijgt over de deelnemer. Het is ook fijn voor deelnemers dat er mensen zijn die met hen alleen praten over het nu en de toekomst.

Brede impact
Mitros, Vermaat en The Colour Kitchen helpen deelnemers in hun groei, maar hun impact is breder dan alleen op de deelnemers.  
Daan: “Wat me altijd is bijgebleven: een moeder vertelde erg blij dat haar dochter een baan had gekregen in de afwaskeuken van het Amstel Hotel. Tijdens zo’n uitreiking zie je dat mooi terug, de gezinnen rondom een deelnemer. Die ook allemaal erg trots en blij zijn.”

Mitros zag ook een verandering bij haar medewerkers. Als medewerkers van Mitros wat langer bekend zijn met de deelnemers valt op dat zij vaak meer geduld krijgen. Als ze dan eens een keer wat langer moeten wachten op hun bestelling, gebruiken zij die tijd vaak om een praatje te maken met de deelnemers. Daan zelf ontdekte hoe hij de deelnemers het beste zijn lunchwensen kan doorgeven zonder dat zij hierdoor uit hun routine raken.      

Toekomst
Daan en Bartel zitten niet stil, ze hebben nog mooie toekomstplannen.
Daan: “Ik zou het mooi vinden om meer de wijk naar binnen halen. In de beginfase gebeurde dit. Kinderen uit de buurt kwamen bijvoorbeeld koekjes bakken met de deelnemers. De deelnemers en de kinderen genoten daarvan. Een andere wens voor de toekomst is om ook meer volwassen deelnemers werk te bieden. Bijvoorbeeld statushouders.”  

Bartel: “Mijn ambitie is om samen met Mitros te kijken of er een ‘academy’ – zoals we dat bij The Colour Kitchen hebben – kan worden opgezet voor werk dat meer tot de kerntaken van Mitros hoort. Bijvoorbeeld: onderhoud van woningen.

Inclusie bevorderen op je werkplek?
Wanneer je ergens werkt en graag aandacht wilt voor inclusie op je werkplek, adviseert Daan: “ Voorwaarde is wel dat er een cultuur is of wordt gecreëerd waarin iedereen kan meedenken, wat iemands functie ook is.  Als dat er is, is het belangrijk om het voorstel vanuit je hart te doen en vanuit het inzicht: dit kan anders.”
Bartel vult aan: “Kijk ook of je ergens op in kan springen, of je inclusieve oplossing kan vinden voor een probleem dat nu speelt binnen je bedrijf/organisatie.

Recente berichten