Wat gebeurt er binnen TCKA?

Blijf up to date met de laatste ontwikkelingen binnen onze academy,
van onze horeca talenten tot evenementen, je vindt het hier!

Blijf up 2
date

Mitros: samenwerkingspartner vanaf het eerste uur. Interview met Daan Peters en Bartel Geleijnse

Woningcorporatie Mitros is de oudste samenwerkingspartner van The Colour Kitchen. Het is een ontwikkellocatie, hier zetten deelnemers hun eerste stappen in de praktijk.

Intrinsieke motivatie
Mitros had meerdere locaties. Die werden samengevoegd in één gebouw, in Utrecht. Aan Daan Peters – Manager I&A en Facility– de taak om daar de catering in te vullen. Hij werd getipt over The Colour Kitchen en toen was de keuze snel gemaakt. “Ik ben niet zo’n shopper.” Het voelde meteen goed, sloot precies aan bij waar Mitros voor wil staan. Kansen voor mensen in een moeilijkere positie. The Colour Kitchen voelde die intrinsieke motivatie ook bij hen. Daarna volgden nog een aantal gesprekken om te onderzoeken of de samenwerking praktisch haalbaar was zodat de kwaliteit van de catering hoog zou blijven Dat bleek en zo konden deelnemers aan de slag. De medewerkers van Mitros konden bijna niet wachten tot ze zouden starten. Opstartmanager Boris kreeg elke dag de vraag: “wanneer komen de deelnemers nou?” Dat enthousiasme bleef toen de deelnemers aan het werk gingen. Al snel zagen de medewerkers van Mitros de Colour Kitchen collega’s als één van hen. 

The Colour Kitchen wordt regelmatig gevraagd om samen te werken met een cateraar. Zo werken zij op deze locatie samen met Vermaat. The Colour Kitchen leerde om ook met deze partijen kritisch te blijven op intrinsieke motivatie, want het is juist die motivatie die belangrijk is voor een succesvol verloop. Veel partijen vinden het idee van sociaal ondernemen erg mooi, maar als het nodig is worden er ook ‘roze wolken’ doorgeprikt. Soms komt er meer bij kijken dan men vooraf overziet. Door relevante situaties uit de praktijk te schetsen, helpt The Colour Kitchen om geïnteresseerde samenwerkingspartners een realistisch beeld te geven van wat ze kunnen verwachten.

Succesfactoren
Vooraf zijn er een aantal voorwaarden die het uiteindelijke succes bepalen.
Allereerst is het belangrijk dat iemand met een leidinggevende rol zich hard maakt voor de komst van de deelnemers van The Colour Kitchen. Later worden mensen trots, maar in de beginfase is er vaak wat weerstand of twijfel. Vooraf hadden sommige medewerkers van Mitros het beeld dat het nieuwe cateringconcept te duur zou zijn, dat ze te lang zouden moeten wachten en ook over de doelgroep waren sommigen nog wat terughoudend. De bedenkingen over mogelijke stijging van de cateringkosten waren eenvoudig op te lossen: Mitros maakte een mandje met daarin een aantal standaardproducten waarvan de prijs vergelijkbaar was met die van de vorige cateraar. Wil iemand een luxere lunch, dan betaalt hij een meerprijs. Het ‘u bepaalt, u betaalt’ principe.

Er worden bewuste keuzes gemaakt als het gaat om de inrichting van de catering. Want het is belangrijk dat er interactie is tussen de gasten en de deelnemers. Zelfbediening bijvoorbeeld zou weinig interactie bieden. De bestaande situatie moet vaak eerst aangepast worden. Ook bij Mitros was dat het geval. 

In elke fase (oriënterend, opstart en als de deelnemers aan de slag zijn) is van belang: aandacht op alle niveaus. Voor de deelnemers, de praktijkbegeleiders, het bestuur en de gasten enz.

Podium geeft een sneeuwbaleffect
Events zoals jaarvergaderingen, recepties en diners houdt Mitros altijd op haar eigen locatie. Ze ontvangen er dus veel mensen. Dat geeft The Colour Kitchen een mooi podium. De deelnemers van The Colour Kitchen verzorgen ook dan, samen met het cateringteam van Vermaat, het eten en drinken. Een extra uitdaging is zo’n echt evenement! Bezoekers wordt verteld wie de deelnemers zijn en wat ze doen. Ook de kinderen en de partners van de medewerkers van Mitros maakten kennis met The Colour Kitchen, bijvoorbeeld tijdens sinterklaasfeesten.  

Goed voorbeeld doet goed volgen, blijkt. Verschillende corporaties hebben het academy concept van The Colour Kitchen inmiddels toegepast nadat ze het bij Mitros zagen. Een van hen is Aedes, de belangenorganisatie van de woningcorporaties in Nederland.   

Continuïteit en veiligheid
Mitros wil deelnemers een veilige plek bieden. Continuïteit is daarvan een belangrijke pijler. Bedrijfscatering geeft van zichzelf al meer continuïteit. Daar waar de deelnemers in de restaurants gasten vooral kort en vaak eenmalig ontmoeten, zien zij binnen de bedrijfscatering gasten vaak terugkomen. Dat is een reden waarom Mitros besloot het restaurant ook nu in coronatijd open te houden. Zo blijft de continuïteit bestaan. Soms is er in deze periode minder te doen qua bediening van gasten omdat ze thuiswerken. In dat geval krijgen deelnemers andere taken (weekwerkzaamheden bijvoorbeeld) of extra trainingen. 

Wat ook een rol speelt in het gevoel van veiligheid: er wordt selectief gecommuniceerd over de achtergrond van de deelnemers. Niet iedereen hoeft alles te weten. Uitgangspunt: de coach weet alles van de deelnemer. Zijn/haar belangrijkste taak is om af te wegen wie welke informatie krijgt over de deelnemer. Het is ook fijn voor deelnemers dat er mensen zijn die met hen alleen praten over het nu en de toekomst.

Brede impact
Mitros, Vermaat en The Colour Kitchen helpen deelnemers in hun groei, maar de impact daarvan gaat verder. Daan: “Wat me altijd is bijgebleven: een moeder vertelde tijdens de diploma-uitreiking erg blij te zijn dat haar dochter een baan had gekregen in de afwaskeuken van het Amstel Hotel. Tijdens zo’n uitreiking zie je de impact op de gezinnen rondom een deelnemer.”
Mitros zag ook een verandering bij haar medewerkers. Medewerkers die de deelnemers langer kennen blijken geduldiger te worden. Als ze dan eens een keer wat langer moeten wachten op hun bestelling, gebruiken zedie tijd vaak om een praatje te maken. Daan zelf ontdekte hoe hij de deelnemers het beste zijn lunchwensen kan doorgeven zonder dat zij hierdoor uit hun routine raken.      

Toekomst
Daan en Bartel zitten niet stil, ze hebben mooie toekomstplannen. Daan: “Ik zou het mooi vinden om meer de wijk naar binnen halen. In de beginfase gebeurde dit. Kinderen uit de buurt kwamen bijvoorbeeld koekjes bakken met de deelnemers. De deelnemers en de kinderen genoten daarvan. Een andere wens voor de toekomst is om ook meer volwassen deelnemers werk te bieden. Bijvoorbeeld statushouders.”  

Bartel: “Mijn ambitie is om samen met Mitros te kijken of er een ‘academy’ – zoals we dat bij The Colour Kitchen hebben – kan worden opgezet voor werk dat meer tot de kerntaken van Mitros hoort. Bijvoorbeeld: onderhoud van woningen.

Hoe bevorder jij inclusie in je organisatie? 
Als er in jouw organisatie minder aandacht is voor inclusie dan jij graag ziet aarzel dan niet om dit op tafel te leggen. Tenminste als de sfeer in je organisatie zo open is dat iedereen suggesties kan doen. Daan zegt laat voorstel uit je hart komen. Bartel vult aan: “Kijk ook of je ergens op in kan springen, of je een inclusieve oplossing kan vinden voor een probleem dat nu speelt binnen je bedrijf/organisatie.”

Recente berichten