App een coach App een coach
It's real
talk

Marie

Nog niet zo lang geleden vluchtte Marie uit Syriƫ. Ze belandde samen met haar zoon in Nederland. Nu, een paar jaar later, is ze ingeburgerd, heeft ze haar MBO diploma horeca assistent behaald en heeft ze een betaalde baan als cateringmedewerker. Een prestatie om trots op te zijn!

Introductie

Na het behalen van haar diploma kon Marie bij de Nieuwe Vaart blijven werken en kreeg ze een contract!

Eye opener

Hoe is het Marie gelukt om deze opleiding met succes te volgen?
Hoe is het Marie gelukt om deze opleiding met succes te volgen? Het begon natuurlijk bij haar contactpersoon van de gemeente Utrecht. Die raadde haar het opleidingsprogramma bij the Colour Kitchen aan. Na een kennismaking en een aantal meeloopdagen was Marie volledig overtuigd: dit moet het worden!

De opleiding
Marie
Marie

Na een kennismaking en een aantal meeloopdagen was Marie volledig overtuigd: dit moet het worden!

Eye opener

Nog maar net ingeburgerd en dan al een MBO opleiding starten, hoe was dat?
Marie ging van start met veel enthousiasme en motivatie. Dat had ze ook nodig, want met name de theorielessen waren best lastig. Dit kwam vooral door haar taalniveau. In de praktijk ging het meteen erg goed. Marie werkte erg hard en was er altijd! Soms werkte ze zelfs iets te hard, haar leerdoel was om op tijd pauze te nemen :).

Hoe is het Marie uiteindelijk gelukt om haar diploma te halen?
Dat is een kwestie van motivatie en doorzetten. Wat ook hielp waren de betrokken praktijkbegeleider en coach die Marie hielpen bij het behalen van haar leerdoelen. Daarnaast volgt Marie tot op de dag van vandaag extra taalles.

Hoe is Marie op haar huidige werkplek beland?
Onderdeel van het programma dat Marie volgde is een externe stage. Dit is een opstap naar een betaalde werkplek. Marie ging stage lopen bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Een prachtige plek waar ze veel kon leren. Helaas bleek dit geen goede match. De nadruk op deze werkplek lag op de bediening. De nederlandse taal bleek hiervoor nog een te groot knelpunt. Een vervolgstage bij de Nieuwe Vaart werd wel een succes! Omdat Marie hier ook een flink deel van haar werktijd in de keuken kon werken, was de balans goed. En juist door het contact met de gasten gaat haar taalniveau elke dag een stukje omhoog. Na het behalen van haar diploma kon Marie bij de Nieuwe Vaart blijven werken en kreeg ze een contract! Inmiddels is haar contract zelfs al verlengd. Marie is een graag geziene gastvrouw en trakteert haar gasten graag op een zelfgemaakte zoete lekkernij ;) Marie is er nog niet. Ze heeft in het dagelijks leven nog flink last van stress door financiƫle problemen en ingewikkelde brieven. Inmiddels heeft ze samen met haar jobcoach met haar werkgever kunnen regelen dat ze wat meer gaat verdienen en meer uren kan werken. Dit helpt alvast een beetje!

Lees andere verhalen